Rossi Ovtcharova

De Bulgaarse violiste Rossi Ovtcharova begon haar muzikale opleiding in haar geboortestad Sofia waar ze de Nationale Muziek school met excellente resultaten afrondde en als erkenning het Nationale Diploma voor ‘Bijzondere culturele prestaties’ van het ministerie voor Onderwijs en Cultuur kreeg. Vervolgens studeerde zij aan de conservatoria van Wenen, Groningen, Den Haag en Amsterdam, waar ze in 2007 haar masterdiploma behaalde.

Tijdens haar studie werd Rossi gesponsord door het ‘Labberté – Hoedemaker’ fonds en ontving zij drie jaar lang de prestigieuze ‘Voorziening voor Excellerende Jonge Musici’ prijs van het Nederlandse ministerie van OCW.
Ze won de eerste prijs tijdens de Internationale Muziek Festivals ‘The Coast of Hope’ (Bulgarije) en ‘Peter De Grote’ (Nederland).

Naast haar werkzaamheden als remplaçant bij het Nederlands Filharmonisch Orkest, Camerata Amsterdam, het Residentie Orkest en de New European Ensemble, is Rossi met verschillende kamermuziekensembles op diverse podia in Nederland, Italië, Zweden, Frankrijk en Bulgarije te beluisteren. De Nationale Radio van Bulgarije zendt geregeld haar opnames uit.
Rossi is ook actief in haar woonplaats Amersfoort met haar theaterduo ‘Helder’-muzikale vertellingen en als medeoprichter van het culturele initiatief JeKunst.