AD-Amersfoort, 30 oktober 2019

Het eerste Festival van de Viool presenteert kindertheater, een masterclass, een presentatie van de vioolbouwer en een gevarieerd repertoire van Balkan tot Bach. De viool spreekt recht uit het hart. Lees het hele artikel, geschreven door Jeroen de Valk: >>

Expositie Lukas van Buuren verrijkt festival

De Amersfoortse kunstenaar Lukas van Buuren verrijkt het Festival van de Viool door enkele van zijn werken te tentoonstellen. Het gaat om 12 triplex houten panelen met beelden die geïnspireerd zijn op de viool en op dansers.

Gedeelte houtsnede van Lukas van Buuren
(bron: website Type-lab.eu)

De website www.Type-lab.eu geeft een overzicht van alle beelden van Van Buuren. 

Op YouTube is daarnaast een filmpje te zien waarin de kunstenaar vertelt hoe zijn werk tot stand komt:

Tijdens het Festival van de Viool zal Lukas van Buuren aanwezig zijn om geïnteresseerden meer informatie te geven over zijn houtsneden.

 

 

 

Amersfoortse stadsdichter op vioolfestival

De Amersfoortse stadsdichter Jacques de Waart opent het middagprogramma van het Festival van de Viool. Hij leest een gedicht voor over het ambacht viool maken. Het gedicht is geinspireerd op een ontmoeting met vioolbouwer Jurriaan van Roon. 

De Waart is sinds begin dit jaar stadsdichter. Bij zijn aantreden maakte hij mooie plannen kenbaar, zoals gedichten maken voor eenzame uitvaarten, het organiseren van een poëtische restauranttocht, kinderen helpen hun eigen poëzie te ontdekken (in navolging van de vorige stadsdichter Eva Vleeskruijer) en maandelijks een gedicht maken voor een bijzondere Amersfoorter, vaak vanwege diens ambacht.

stadsdichter Jacques de Waart

Open nieuwsgierigheid

“Mijn serie over ambachten ga ik aan aan zonder enige verwachting,” vertelt de stadsdichter. “Juist die open nieuwsgierigheid vind ik de juiste start. De enige verwachting die ik heb, is dat het leuk zal zijn om meer te weten te komen over wat iemand drijft in zijn vak. Ik loop met iemand mee en raak in gesprek. Soms maak ik aantekeningen van eerste indrukken, associaties, soms is er al direct een gedicht, soms vormt zich dat in de loop der tijd in etappes.”

“Ik vind het Festival van de Viool een erg leuk initiatief. Ik kijk uit naar mijn ontmoeting met Jurriaan, ook omdat vioolbouwen een onbekend en onderbelicht ambacht is. Overigens is dat wat mij betreft geen voorwaarde voor de serie over ambachten. Ik wil me daarin niet beperken. Dat geldt voor al mijn werk als stadsdichter. Mijn meerdere projecten dragen bij aan mijn missie om gevraagd en ongevraagd dichterlijk de stad en haar bewoners in beeld te brengen.”

Het Festival van de Viool vindt plaats op zondag 3 november in de Amersfoortse Mannenzaal. Het middag-programma met het gedicht van Jacques de Waart begint om 13.00 uur. ’s Middags bedraagt de entree  €15 euro (tot 1 september € 12,50), kinderen t/m 12 jaar € 7,50.

 

 

 

 

Kaartverkoop begonnen

De kaartverkoop voor het eerste Festival van de Viool is gestart. Tickets voor het middaggedeelte kosten tot 0 1 oktober € 12,50 en daarna € 15,00. Het ochtendgedeelte van het festival dat op 3 november plaatsvindt is gratis te bezoeken. Wel wordt een bijdrage na afloop zeer op prijs gesteld.

Kaartjes zijn te koop via de link www.festivalvdviool.nl/tickets/ Het wordt aangeraden tijdig uw kaartje te kopen, omdat het aantal plaatsen beperkt is.

Het middaggedeelte van het festival kent een zeer gevarieerd en hoogstaand programma. Er is een concert met volksmuziek en dans, gevolgd door een presentatie van vioolbouwer Jurriaan van Roon. De Amerikaanse violiste Sarah Kapustin verzorgt daarna een Masterclass voor drie getalenteerde violisten.

Toegankelijk en inspirerend

Kapustin verzorgt Masterclasses over de hele wereld en staat erom bekend dat zij opbouwende feedback op zowel technisch als muzikaal vlak op een toegankelijke en inspirerende manier weet te geven. Enorm leerzaam voor de deelnemers, zeer onderhoudend voor het publiek.

De middag wordt afgesloten met een slotconcert door de violistes Rossi Ovtcharova, Anoek Brokaar en Sarah Kapustin, begeleid door pianist Frank Oppedijk.

Violiste Anoek Brokaar
Foto: Jeroen Kuys

Een fascinerend programma voor vioolkenners en mensen die nog niet zo thuis zijn in vioolmuziek maar wel daarin geïnteresseerd zijn.

Jong en oud

Na een bijdrage van stadsdichter Jacques de Waart begint Het Festival van de Viool ’s ochtends met een concert in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Op het programma staan Weense stukjes van onder anderen Fritz Kreisler, muziek uit de jeugd van de bewoners van het verzorgingshuis. Omwonenden worden van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Het festival verplaatst zich hierna naar de kapel van de Mannenzaal. Het ochtendgedeelte staat verder geheel in het teken van de jeugd. Er is een openbare les, kinderen kunnen kennis maken met een viool, Jurriaan van Roon geeft aan kleine groepjes tekst en uitleg over het instrument en er zijn optredens van diverse leerlingen-ensembles.

Wat zijn (jonge) musici zonder publiek? De organisatoren hopen dan ook op de aanwezigheid van veel ouders, broers, zusjes, vriendjes en vriendinnen.

Tijdens het Festival van de Viool is tevens een expositie te zien van Lukas van Buuren. Hij maakt houtsneden geïnspireerd door de viool.  

De Stad Amersfoort, 5 juni 2019

De Stad Amersfoort, 5 juni 2019: Amersfoort is een muziekfestijn rijker, eentje waarbij de ‘koning der muziekinstrumenten’ centraal staat: de viool. In de Mannenzaal vindt op zondag 3 november de eerste editie plaats van het Festival van de Viool. Violiste Rossi Ovtcharova, Anja Bakker van de Mannenzaal en Onno Weggemans lichten hun initiatief toe. Lees het gehele artikel (in pdf): >>

‘Het huiskamerconcert is een prachtige manier om ons Festival te ondersteunen’

Een unieke manier om het Festival van de Viool te ondersteunen is het huiskamerconcert. Dat stelt mede-organisator Onno Weggemans van het nieuwe festival enthousiast: “Eén van onze festival-violistes verzorgt dan een concert van een uur bij iemand thuis. Ook voor bedrijven en andere organisaties is het een prachtige manier om hun relaties te laten genieten van een gezamenlijke muzikale ervaring op hoog niveau. Muziek verbindt”.

Volgens Weggemans past deze manier van ondersteuning helemaal bij het Festival van de Viool: “Het huiskamerconcert is een heel intieme en kleinschalige manier om van vioolmuziek te genieten. Vrienden, familieleden en kennissen kunnen worden uitgenodigd om erbij aanwezig te zijn”. Hij houdt even in en nuanceert met een brede lach: “Natuurlijk moet de huiskamer niet helemaal uit puilen met mensen…”

De kosten voor zo’n uniek concert vallen volgens Weggemans enorm mee: “Voor een concert bij een particulier vragen we 250 euro. Bedrijven en andere organisaties betalen 500 euro. Ik heb zelf regelmatig een huiskamerconcert van één van de violistes meegemaakt en vond het met geen enkele andere muzikale ervaring te vergelijken. Het is of de muziek nog dichterbij komt, je nog meer raakt. Het napraten met de muzikante en de andere bezoekers geeft het geheel nog een extra dimensie. Heel waardevol.”

“Natuurlijk hoop ik dat de huiskamerconcerten de bezoekers stimuleren om het Festival van de Viool te bezoeken. Zelf verheug ik me het meest op de Masterclass door Sarah Kapustin. Heel benieuwd hoe zoiets in z’n werk gaat en mee te maken hoe getalenteerde jonge violisten in korte tijd een flinke groei doormaken”.

Programma bekend!

Het Festival van de Viool wordt georganiseerd door de Stichting Mannenzaal, in samenwerking met violiste Rossi Ovtcharova en muziekliefhebber Onno Weggemans. Doel is bij jong en oud het vioolspelen te stimuleren en de kennis over het instrument te vergroten. Verder biedt het Festival ook ‘gewoon’ de kans om van hele mooie vioolmuziek te genieten. Een van de hoogtepunten is zeker de Masterclass die door de bekende violiste Sarah Kapustin wordt gegeven. Het volledige programma ziet er als volgt uit: >>