Jurriaan van Roon

Gedurende de hele dag geeft vioolbouwer Jurriaan van Roon korte presentaties. Tijdens het middagprogramma belicht hij bovendien uitgebreider zijn vak.

In de Mannenzaal bouwt hij zijn atelier na, zodat bezoekers met ogen en oren kennis kunnen maken met zijn ambacht.

Een nadere invulling van dit programmaonderdeel volgt nog. Zeker is dat de viool als instrument in het middelpunt zal staan. Jurriaan kan op zeer boeiende wijze informatie geven over het maken van een viool.

Jurriaan van Roon (1962) volgde, na drie jaar kunstacademie, de opleiding tot vioolmaker in het West Dean College in Engeland. Daar leerde hij met name barokviolen en gamba’s bouwen. Na de voltooiing van deze studie deed Jurriaan enkele jaren ervaring op bij Contrada Musica in Amersfoort.

Hij keerde vervolgens weer terug naar Engeland om bij de gerenommeerde vioolbouwersfirma Edward Withers Ltd. in London zijn expertise uit te breiden. De firma in London bleek een uitstekende leerschool. Jurriaan greep deze kans aan om er zijn bekwaamheid verder te ontwikkelen in voornamelijk restauraties van instrumenten en strijkstokken.

Sinds 1993 is Jurriaan van Roon eigenaar van Contrada Musica. Dit bedrijf bouwt, verkoopt en verhuurt violen, celli en strijkstokken. Vele instrumenten heeft Jurriaan hersteld, waaronder Franse en Italiaanse meesters als Gagliano, Panormo, Grancino, Ventapane, Pique, Boquay en J.B. Vuillaume.
Vanaf 1997 is Jurriaan van Roon lid van de Nederlandse Groep van Viool- en strijkstokkenmakers, de NGV.