Amersfoortse stadsdichter op vioolfestival

De Amersfoortse stadsdichter Jacques de Waart opent het middagprogramma van het Festival van de Viool. Hij leest een gedicht voor over het ambacht viool maken. Het gedicht is geinspireerd op een ontmoeting met vioolbouwer Jurriaan van Roon. 

De Waart is sinds begin dit jaar stadsdichter. Bij zijn aantreden maakte hij mooie plannen kenbaar, zoals gedichten maken voor eenzame uitvaarten, het organiseren van een poëtische restauranttocht, kinderen helpen hun eigen poëzie te ontdekken (in navolging van de vorige stadsdichter Eva Vleeskruijer) en maandelijks een gedicht maken voor een bijzondere Amersfoorter, vaak vanwege diens ambacht.

stadsdichter Jacques de Waart

Open nieuwsgierigheid

“Mijn serie over ambachten ga ik aan aan zonder enige verwachting,” vertelt de stadsdichter. “Juist die open nieuwsgierigheid vind ik de juiste start. De enige verwachting die ik heb, is dat het leuk zal zijn om meer te weten te komen over wat iemand drijft in zijn vak. Ik loop met iemand mee en raak in gesprek. Soms maak ik aantekeningen van eerste indrukken, associaties, soms is er al direct een gedicht, soms vormt zich dat in de loop der tijd in etappes.”

“Ik vind het Festival van de Viool een erg leuk initiatief. Ik kijk uit naar mijn ontmoeting met Jurriaan, ook omdat vioolbouwen een onbekend en onderbelicht ambacht is. Overigens is dat wat mij betreft geen voorwaarde voor de serie over ambachten. Ik wil me daarin niet beperken. Dat geldt voor al mijn werk als stadsdichter. Mijn meerdere projecten dragen bij aan mijn missie om gevraagd en ongevraagd dichterlijk de stad en haar bewoners in beeld te brengen.”

Het Festival van de Viool vindt plaats op zondag 3 november in de Amersfoortse Mannenzaal. Het middag-programma met het gedicht van Jacques de Waart begint om 13.00 uur. ’s Middags bedraagt de entree  €15 euro (tot 1 september € 12,50), kinderen t/m 12 jaar € 7,50.